NIEUWS

Stop the traffik

Stop the traffik

‘Toen ik tien was ging ik van huis om te kijken of ik mijn familie kon helpen door wat geld te verdienen. Toen ik in Sikasso aankwam, kende ik daar niemand. Een man zag me bij het busstation en vroeg of ik misschien werk zocht. Hij vertelde dat ik niet naar Mali moest gaan, maar dat ik beter in Korhogo kon gaan werken want daar kon ik heel veel geld verdienen. Ik antwoordde dat ik niet kon weten of dat waar was, want ik ben nooit ik Korhogo geweest en ik ben te jong om er alleen naar toe te gaan. Maar hij liet mij niet gaan en bleef net zo lang praten tot ik hem geloofde. Hij name mee mee in zijn auto en we reden naar Ivoorkust. Daar verkocht hij mij aan een plantagehouder voor 20.000 CFA (25 euro).’

Het is moeilijk om je voor te stellen hoeveel pijn er schuilt achter de chocolade waar we zo van genieten. Duizenden kinderen – niemand weet precies hoeveel het er zijn – zijn naar Ivoorkunst gebracht om cacaobonen te plukken die nodig zijn voor onze chocolade.
Bovenstaande informatie komt uit het boek: ‘Stop the traffik, mensen mogen niet verhandeld worden’, dat onlangs uitgekomen is bij Ark media. Naast andere voorbeelden van mensenhandel staat er ook een hoofdstuk in over de chocolade plantages en hoe er kinderen verkocht worden om daar te werken.
Als je dat tot je laat doordringen is het misschien niet zo een groot offer om voortaan Fair Trade chocolade te kopen. Je moet dan mogelijk wel van je favoriete merk afstappen en mogelijk iets meer betalen, maar is dat teveel gevraagd om ervoor te zorgen dat kinderen niet meer als slaven op cacaoplantages hoeven te werken?
Alle chocolade van Verkade is Fair Trade en gewoon bij de supermarkt te krijgen.
Denk er eens over na.

Intro Stop the traffik

Waarschijnlijk heeft u het laatste uur nog – onbewust en indirect – te maken gehad met het kwaad van slavernij door de koffie die u drinkt, de chocolade die u eet of de kleding die u draagt.
Mensenhandel en -uitbuiting is geen verleden tijd. Overal ter wereld wordt er geld mee verdiend, ten koste van mensenlevens. Gerechtigheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
STOP THE TRAFFIK maakt met indrukwekkende feiten en persoonlijke verhalen duidelijk hoe omvangrijk de problematiek van mensenhandel en economische uitbuiting is. Het boek geeft ook suggesties van acties die u kunt ondernemen om mensenhandel en uitbuiting tegen te gaan. Denk aan het aanschaffen van Fair Trade producten.
Cherie Blair (echtgenote van voormalig Britse premier Tony Blair en bekend advocaat) schreef een speciale bijdrage aan dit boek. Tevens hebben diverse bekende Nederlanders een aanbeveling geschreven.
Consumenten hebben macht en kunnen het tij keren! Helpt u mee?

Steve Chalke, Cherie Blair, Stop the Traffik; mensen mogen niet verhandeld worden, Ark Media 2010

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *