Sela&Co koffie

Sela&Co koffie importeert koffie van de Karen bevolking in het noorden van Thailand. Zij werkt volgens de Business as Mission gedachte. De kern ervan is dat het Evangelie niet alleen een geestelijke boodschap is, maar ook sociale, economische en ecologische kanten heeft. Verkondiging en zorg voor de medemens en voor de schepping zijn niet te scheiden. Het dagelijks leven is ons eerste getuigenis en dit geeft vaak mogelijkheden om over het evangelie te spreken. Zo konden we ons verheugen over de doop van twee vaste medewerkers in Thailand. Beiden zijn kleinkinderen van een bekende toverdokter in het dorp.

Eerlijke, biologische koffie
Sela&Co koffie is 100% biologische arabica koffie. Het wordt verbouwd op een hoogte van 1000 meter. De schaduwplanten waaronder de koffie groeit zorgen voor de juiste omstandigheden. Zo ontstaat een koffie met een rijke, intense en kruidige smaak. Op het moment zijn zo’n 100 boeren betrokken bij dit project.  Deze arme boeren werden jaren, misschien wel eeuwenlang ondergehouden, omdat ze als tweederangsburgers worden beschouwd. Nu krijgen zij hun waardigheid terug en de gelegenheid om de beste koffie te produceren.

Van angst naar liefde
De meeste mensen in Thailand zijn boeddhistisch. De Karen zijn animistisch en geloven in geesten. Zo denken zij dat zij 33 goede geesten in zich hebben en dat er vele kwade geesten om hen heen zijn. Zij leven altijd in angst en moeten vaak offers brengen om de geesten vriendelijk te houden, bijvoorbeeld rijst of vruchten of een kip. Als de geesten erg boos zijn soms zelfs een varken. Voor mensen die niet veel hebben, is het moeten offeren van een varken een groot probleem. Voor hen is het een grote bevrijding als zij de liefde en de vrede van Jezus Christus leren kennen.

Arbeidsintensief proces
Koffie produceren is een arbeidsintensief proces. De koffie-bessen rijpen niet allemaal tegelijk en moeten met de hand geplukt worden. Hierna wordt het vruchtvlees gescheiden van de groene koffieboon. De bonen worden gewassen en op grote tafels gedroogd. Vervolgens  worden zij gesorteerd, gebrand, gemalen en verpakt. Dit alles zorgt voor vele uren werk. Sela&Co koffie werkt zowel met christenen als niet christenen zodat er vaak boeiende gesprekken ontstaan.

Interview met Phaowanat Wanapui, koffieboer
Ik ben 34 jaar, getrouwd en heb drie kinderen. De oudste is 15 jaar en de jongste 7 jaar. Ik ben met koffie begonnen vanwege mijn kinderen. Op de bergen bij ons is al heel veel kaalkap geweest. De regering vertelde ons wel dat het niet mocht, maar we begrepen niet waarom. Ik ben in Mae Sarang naar een zaterdagschool geweest en daar heb ik het belang van de natuur geleerd. In mijn omgeving wordt veel met chemicaliën gewerkt en we beginnen daar nu de negatieve gevolgen van te zien. Als ik koffieplant in een bosgebied, bescherm ik daarmee de natuur, want dan zorg ik ervoor dat dit stuk bos blijft bestaan. Ik heb ook een rijstveld en heb geprobeerd pompoenen en tomaten te verbouwen, maar ik wist niet hoe ik ze moest verkopen. Dat Sela&Co koffie de garantie geeft mijn koffie te kopen is erg fijn. Ik houd het gras onder de koffie planten kort en leg blad bij de bomen als bodembedekking. Ik wil nu ook compost gaan maken zoals ik dat op de training heb geleerd. Ik heb nu zo’n 100 koffiebomen en wil dit in de toekomst gaan uitbreiden.

Wilt u meer informatie of wilt u koffie bestellen:

www.selaco.nl | info@selaco.nl