Alfabetiseringsklassen

€625 van €1.900 opgehaald

Getuigenis van Chatla Santhoshamma die aan een eerdere klas heeft deelgenomen.

Chatla is de vrouw van Brahmaiah, ze is 47 jaar, heeft vier dochters en een zoon en woont in Karumanchi Christian Palem, Tangutur Mandal, Prakasam district, Andra Pradesh, India.
Zij werkt bij het Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme.
Enige tijd geleden is zij bevorderd tot ‘mate’ voor één van de ‘Schrama Shakthi Sangha’ (SSS). In elke SSS werken 15-20 dagloners. Haar taak is de maten door te geven aan de werkers. Bijvoorbeeld waar gegraven moet worden. Omdat zij analfabeet was, had zij de hulp nodig van haar zoon om deze maten op te nemen wat erg lastig was. Als haar zoon niet aanwezig kon zijn, was zij gedwongen om iemand om hulp te vragen. Zij probeerde wel om te leren lezen en schrijven, maar de andere vrouwen lachten haar dan uit en zeiden: “je bent veel te oud om nog wat te leren!” Hierdoor verloor zij de moed om ermee verder te gaan.
Toen zij hoorde van de mogelijkheid om in de Tulugu Baptist Church, Karumanchi ‘s avonds te leren lezen en schrijven ging zij hier enthousiast aan mee doen.
Nu kan ze lezen en schrijven. Het nemen van de maten is nu gemakkelijker voor haar. Zij kan nu ook rekenen en de dagelijkse betaling van de werkers uitrekenen. Zij kan nu voldoen aan de eisen die haar baas aan haar stelt. Zij is van niemand meer afhankelijk. Zij en haar man hebben nu nog één kind thuis en komen regelmatig naar de kerk. Vanwege haar leiderschapskwaliteiten vervult zijn een actieve rol in de kerk vooral onder de vrouwen. Zij is de kerk heel dankbaar dat zij de mogelijkheid heeft gekregen om op haar leeftijd nog te leren lezen en schrijven. Nu is haar naam echt werkelijkheid geworden, ze is een gelukkige vrouw! (Shanthosham betekent ‘geluk’ in het Telegu)

Al een aantal jaren organiseert broeder Jaya alfabetiseringsklassen in gemeenten in India. Met de vijf klassen die afgelopen april aan hun tweede jaar begonnen zijn, zijn er nu 25 klassen gehouden. Elke klas heeft 25 deelnemers. Van de laatste vijf klassen kunnen alle deelnemers nu lezen en schrijven. Naast lezen en schrijven wordt ook rekenen gegeven, opvoeding, hygiëne en uitleg over de rechten die vrouwen hebben in de maatschappij. De lessen waarin veel gebruik wordt gemaakt van de gelijkenissen die Jezus vertelde, hebben grote invloed in de levens van de deelnemers. Bijvoorbeeld voor mevrouw Killada Suvarthamma. Zij heeft als kind haar ouders verloren en is opgevoed door haar grootmoeder. Vanwege armoede is zij nooit naar school geweest. Zij trouwde jong. Vanwege haar analfabetisme kwam zij allerlei problemen in haar leven tegen. Zij verlangde vurig om te leren lezen en schrijven, maar had daar jaren lang de kans niet voor. Het aanbod om aan deze klas mee te doen, was voor haar heel bijzonder. Na 18 maanden hard oefenen, kan zij nu lezen en schrijven en kan zij zichzelf redden in de samenleving. Haar vertrouwen in Jezus Christus groeide eveneens en enkele maanden geleden is zij gedoopt.

Elke klas draait twee jaar. Het tweede jaar doen de deelnemers mee die het eerste jaar nog niet voldoende geleerd hebben en is er ruimte voor nieuwe deelnemers.
We zouden graag het tweede jaar van de huidige vijf klassen mogelijk maken, totaal 125 cursisten.

Persoonlijke info

Factuurgegevens

Hartelijk dank dat u dit project wilt ondersteunen!

Druk op de knop DONEER NU en u ontvangt binnen een paar minuten een email met instructies om uw gift over te maken.
Heeft u na verloop van tijd nog geen e-mail van ons ontvangen? Controleer dan uw e-mail SPAM folder.

Elim is ANBI geregistreerd waardoor uw giften en donaties belastingaftrekbaar zijn.

 

 

Totaalbedrag: €25,00